Om vegetarisme

LES DETTE: Vil bare si at dette innlegget ikke gjenspeiler min livsstil på noen god måte. Jeg har begynt å spise fisk av forskjellige årsaker. Orker ikke gå inn på det for øyeblikket. Kanskje blir jeg fullt ut vegetarianer igjen en dag. Kanskje ikke. Mest sannsynlig så skjer det nok. Tiden vil vise. Jeg syns uansett at det å ha et vegetarisk kosthold er positivt på alle måter, og støtter alle som har en slik livsstil fullt ut. Lar derfor innlegget stå selv om jeg nå ikke er vegerarianer :)

Det finnes så mange misoppfattelser når det kommer til vegetarisme og vegetarianere. Spiser du ikke kjøtt? Hva spiser du da, kaninfôr? Gress? Men vegetarianere spiser vel fisk, gjør de ikke? Du kan spise kylling vel? Blir du ikke underernært av å ikke spise kjøtt? Du må da ha mangel på det meste? Herregud, man spise kjøtt for å få i seg i alle de nødvendige næringsstoffene! Hva med egg og melk da? Og ost?Så hva definerer en vegetarianer?

Når en først har blitt vegetarianer, så vil man alltid oppleve å få spørsmål som dette fra tid til annen. Flest misoppfattelser er det vel når det kommer til nettopp hva en vegetarianer spiser og hva en vegetarianer ikke spiser. For å gjøre det veldig enkelt: Vegetarianere spiser ikke dyr. Det vil si alt med en hjerne og et hjerte. Alt som kan svømme og gå, se, puste, føle også videre. Så nei, vegetarianere spiser ikke fisk, selv om veldig mange tror nettopp det. Kylling, og annen fugl inngår i dyreriket de også. Det finnes ikke noe vegetarisk ved en fisk eller en fugl. Mange spiser allikevel for eksempel fisk og skalldyr i en overgangsfase når de skal bli vegetarianere. Men begrepet vegetarianer går altså ut på å ikke spise kjøtt overhodet.

Vegetarianere må vel ta kosttilskudd?

Veldig mange tror at man står i fare for å utvikle mangelsykdommer dersom man ikke spiser kjøtt. Dette er overhodet ikke tilfellet. Vegetarianere som er flinke til spise sunt og variert, og passer på å spise matvarer som gir erstatning for næringsstoffer i kjøtt, trenger ikke en gang å ta kosttilskudd! Så lenge man som vegetarianer gjør seg kjent med hvilke stoffer man vanligvis får i seg gjennom animalske produkter, så er det ikke noe problem å finne kilder som erstatter dette. Så nei, vegetarianere ikke ta kosttilskudd for å sørge for et sunt kosthold. Hundrevis av studier utført verden over gjennom mange tiår viser dessuten at vegetarkost kan gi en lang rekke helsefordeler. Slik som lengre levealder, redusert utsatthet for diabetes, hjerte- og karsykdommer, samt en rekke krefttyper. Vegetarianere har dessuten også jevnt over lavere blodtrykk og vekt enn hva kjøttetere har.

Forskjellige typer vegetarianere

Begrepet "vegetarianer" brukes som oftest om de som ikke spiser kjøtt, men som fortsatt spiser produkter som kommer fra dyr, slik som egg og melk. Men det finnes noen forskjellige typer vegetarianere. Lakto-ovo-vegetarianere er de som folk flest ser på som "vanlige" vegetarianere, altså de som spiser egg og melk. Lakto-vegetarianere inntar melk, men spiser ikke egg. Ovo-vegetarianere derimot spiser egg, men ikke melk. Så har vi veganere som overhodet ikke spiser produkter av animalsk opphav. Altså, veganere spiser verken kjøtt, melk eller egg. Med andre ord, så kan en veganer kalles en vegetarianer, men en vegetarianer er ikke nødvendigvis en veganer. Hvis det var forståelig?

Ost er ikke alltid vegetarisk

Selv om mange vegetarianere spiser ost, så er det aller meste av ost som er å få kjøpt i Norge i dag ikke vegetarisk. Ost inneholder løpe, som er et enzym som blir brukt under ysteprosessen. Denne løpen blir vanligvis fremstilt fra kumager, og er derfor ikke vegetarisk. Mange vegetarianere er uvitende om dette, og spiser derfor faktisk ost som er ikke-vegetarisk. Dessuten så er det jo varierende hvor mye man går inn for å være vegetarianer. For mange er dette uviktig, men andre er nøye på sjekke innholdsfortegnelsen ved kjøp av ost. For ja, det er faktisk mulig å få tak i ost uten animalsk løpe! Vegetariske oster inneholder løpen microbiell som er fremstilt av mikroorganismer. Det er bare å se på innholdsfortegnelsen, som oftest står det enten animalsk eller microbiell løpe. Noen ganger står det oste-løpe, hvilket er irriterende siden man da ikke kan være sikker på osten er vegetarisk eller ikke...

Og bare så det er sagt... Nei, vegetarianere spiser ikke kaninfõr, og nei, vegetarianere sulter ikke. Nei, vegetarianere savner ikke nødvendigvis å spise kjøtt, og ja, det finnes faktisk mange gode alternativer for vegetarianere! Få av de som spiser kjøtt har noen som helst anelse om hvor mange gode erstatninger en vegetarianer har, og hvor innmari godt og mettende vegetarmat kan være. Noen av de beste rettene jeg vet om er vegetariske. Så det så :) Hehe. Man blir så mange smaksopplevelser rikere bare av å prøve seg på vegetariske oppskrifter.

Hvorfor spare på kjøttet?

Fikk det spørsmålet som en respons på dette innlegget. For min del så blir jo det selvsagt fordi jeg ønsker å spare dyra(!). Men når et menneske først har bestemt seg for at "JEG SKAL SPISE KJØTT FORDI DET ER NATURLIG OG SÅNN ER DET BARE, DU TAR FEIL, VEGETARISME ER TEIT!" så er det umulig å prøve å få de til å se det fra en annen synsvinkel uansett. Dessuten så ønsker jeg ikke å presse min livsstil på noen andre. Er heller ikke noe poeng i å diskutere med sånne folk. Men uansett da, når du først er en av de som ikke kunne brydd deg mindre om dyras liv: Det blir jo produsert usaklig mye kjøtt i forhold til behov nå. Det at de fleste mener det er naturlig at mennesker spiser kjøtt er én ting, men mengdene kjøtt man spiser i vesten i dag er ikke naturlig. Dessuten er det mer miljøvennlig. For å ta et eksempel. Til produksjon av 1 kg tomater trenger man 230 liter vann. Til produksjon av 1 kg kjøtt går det med hele 52 207 liter vann! Og hver dag dør mennesker av mangel på vann. Just saying... Måten slakteindustrien foregår på i dag er dessuten alt annet enn naturlig. Hadde slakteriene hatt glassvegger, så tror jeg garantert at antallet vegetarianere hadde vært mye høyere!

7 kommentarer

guro

03.09.2010 kl.07:00

Kjempebra skrevet :)

Bestevenninna mi er vegetarianer..

Frk. Skrævhøne

03.09.2010 kl.07:40

Mennesker skal spise kjøtt, på samme måte som at andre dyr i naturen spiser kjøtt. Det er jo en grunn til at det blir så mange myter om vegetarisme, nemlig det faktum at det er fremmed for de fleste.

Det at noen velger å bli vegetarianere får være deres valg, men å komme å si at this is the way to go, blir helt feil. Det finnes sikkert mange helsefordeler med å bare spise produkter fra planteriket, men siden det må heavy forskning til for å bevise det, er det tydeligvis ikke dette kostholdet vårt skal baseres på.

For meg så må folk være så mye vegetarianer som de bare vil. men ikke kom å påstå at det er for dyrenes skyld osv. Dyrene får det ikke bedre fordi en liten prosent av verdens befolkning ikke spiser kjøtt. Så i bunn og grunn, er den livsstilen kun en tilfredstilling av sin egen selvfølelse. Så lenge det ikke det ikke dreier seg om en smakssak, at man rett og slett ikke liker kjøtt.

bellaboella

03.09.2010 kl.10:06

I 1990 spiste en gjennomsnittlig norsk person 50 kg kjøtt i året. I 2007 nærmere 80 kg...

At flere kutter ut kjøtt helt eller minimerer sitt forbruk tror jeg er veldig bra. Det er heller ikke naturlig å spise de enorme mengdene med kjøtt vi får i oss i dag og man vet ikke helt hva det kan føre til, bortsett fra at livsstilssykdommer øker for hvert år. Mulig sammenheng kanskje? En oppegående kostholdsbevisst vegetarianer får i seg absolutt alt de trenger av næringsstoffer + at de har en mye mer miljøvennlig og dyrevennlig livsstil. Jeg er missunnelig :D

Frk. Skrævhøne

03.09.2010 kl.16:18

SV:

Bare ett spørsmål?

Hvorfor skal vi spare på kjøttet?

kuraikyo / jeanette aga

14.09.2010 kl.14:55

GO VEGETARISM!!!!!!!

Ville dere kanskje ha dratt ut på enga med kniven og drept middagen deres?

Dratt ut med en kjøttøks og overfalt kua? Sauen? Grisen? Høre på hylet deres.

Blodet spruter. Lidelsen. Smerten!! Ville dere? Nei. Hvorfor spiser dere kjøtt?

Fordi dere får det servert i små søte pakker, ferdig drept, ferdig blodtappa,

klar til å puttes på brødskiva eller inn i ovnen. Er det kult å renne av blodet

fra kjøttdeigen? Er det tilfredsstillende å tenke at du eter et fantastisk dyr?

Mmmmm deilige pølser; kjøttfarse stappet ned i deilige tarmer.

Beklager altså. Men blir litt provosert når folk sier "MENNESKER SKAL

ETE KJØTT". Har vi skarpe tenner? Er kroppen vår konstruert til å

løpe fort etter byttet vårt? Har vi skarpe klør? Neineinei. Vi lever i en

absurd verden.

Tonje Marie

14.09.2010 kl.15:37

Jeanette: Fint med litt støtte! Hahaha. Blir kvalm jeg...

Mari

23.12.2011 kl.02:58

Utrolig bra innlegg!:D

Skriv en ny kommentar

Tonje Marie

21, Gjøvik

Leker meg med fotografering og bilderedigering, samtidig som jeg blogger om det som faller meg inn. Alle bilder her på bloggen er tatt av meg, med mindre annet er nevnt.

bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits