Dyretesting

Dette er hovedsaklig mine tanker når det gjelder dyretesting innen kosmetikkindustrien.

"Ask the experimenters why they experiment on animals, and the answer is: 'Because the animals are like us'. Ask the experimenters why it is morally OK to experiment on animals, and the answer is: 'Because the animals are not like us'. Animal experimentation rests on a logical contradiction."
- Professor Charles R. Magel.

Hentet fra dyretesting.no


Det er i grunn synd hvor få det er av de som faktisk er bevisst på dette. Veldig mange vet ikke noe om, eller har ikke ofret saken en tanke. Jeg skulle virkelig ønske det var mer fokus på nettopp dette. Ja, det finnes mange grader av dyreplageri, og selvsagt er det forferdelig og sykt uansett. Men det å faktisk plage og torturere uskyldige, forsvarsløse dyr, kun for menneskets forfengelighet? Jeg blir kvalm. Dette gjøres for at vi skal kunne smøre oss inn med utallige kremer, dekke trynet med sminke, style håret... Dyr lider, bare for at vi skal kunne jåle oss.

Og det er som sagt et mindretall som vet noe om dette, og så få som aner i hvor stor grad dette skjer. Jeg husker jula i fjor. Jeg lette etter en gave til Mamma, hun ønsker seg stadig kroppspleieprodukter. Jeg så på et sett av hudkrem, dusjkrem osv av et merke som visstnok skulle være av skikkelig kvalitet. Husker ikke hvilket merke det var nå. Så spurte jeg en ansatt i butikken om hun tilfeldigvis visste om det var dyretestet. Først så hun ut som et spørsmålstegn i noen sekunder, så fikk jeg svaret "Nei, det kan jeg da aldri tenke meg, er vel ikke så vanlig lenger det". Det er så trist, for jeg tror at så mange fler ville brydd seg, om de bare visste! Folk er rett og slett ikke klar over i hvor stor grad dette foregår.

Det er også stort sett de vanligste, mest kjente produsentene som tester på denne måten. L'Oréal, Garnier, Gillette, Nivea, Max factor... Kjente merker som har blitt vanlig i enhver husholdning, og alle blir de testet på dyr.


Selv om jeg vet at mange har lettere for å føle sympati for de søte, små og lodne, så er egentlig hvilke dyr som blir benyttet ganske irrelevant. Et liv er et liv, samme hvilken form det tar. Men uansett, det er snakk om dyr som mus, rotter, hamster, kaniner, marsvin, katter, hunder og aper. De lever stillesittende liv i bittesmå bur som sjelden er miljøberiket, og de har derfor null mulighet til å leve som de naturlig ville ha gjort. De får ikke aktivisert eller sosialisert seg, får ikke klatret, løpt, gravd eller lekt. Hos mange fører dette til abnorm atferd slik som selvdestruktive handlinger og apati. Dyrene blir frustrerte og ulykkelige.

Produktene som blir testet kan ta form som både ferdig produkt, og/eller ingredienser. Eksempler på testene som blir utført er:

  • Øyetester. Disse blir utført for å fastslå eventuell irritasjon av et produkt dersom det kommer i direkte kontakt med øyet. Dyret blir fastspent i våken og bevisst tilstand, mens stoffet som skal testes påføres/dryppes direkte på øyet. Kaniner er foretrukket til disse testene siden de har dårlig blunkerefleks, og siden de ikke gråter på samme måte som oss mennesker. Når testen har blitt utført dokumenteres eventuell rødhet, blemmedannelse, hevelse osv.
  • Hudirritasjonstest. Utføres for å fastslå eventuell giftighet av en substans når den blir påført huden. Dyret blir barbert og oppskrapet, før produktet eller ingrediensen påføres direkte på såret. Utvikling av eventuell rødhet, hevelse, betennelse, hudsprekker, sår- og blemmedannelse dokumenteres.
  • Giftighetstest. Det finnes flere typer av disse. Et eksempel er testing av giftigheten av en substans på hele kroppen. Dyret tvinges til å svelge eller inhalere stoffet, eller stoffet blir injisert. Dyr som tvinges til å svelge substansen, blir sultet før testingen. Her kan symptomer være endring i blodtrykk, vekttap, blødning fra øyne, nese eller anus, skade på indre organer, overflødig spyttproduksjon, åndedrettsforstyrrelser, krampeanfall, skjelving, koma og død. Dyrene blir drept og obdusert når testen er gjennomført.
Høres det trivelig ut å bli utsatt for dette? Husk at dyrene føler smerte og lider akkurat slik som oss.


Det er ikke verre enn at man bare kan ta et standpunkt. For det finnes nemlig haugevis av gode produkter som ikke blir testet på dyr. Man må bare gjøre seg kjent med og finne dem! Er ikke store researchen som skal til altså. Dersom mange nok boikotter produsentene som driver med dyretesting, så kanskje de etter hvert vil begynne å skjønne tegninga? Man må da i det minste prøve. Jeg ønsker virkelig at flere skal bli klar over dette, og ta et standpunkt i forhold til det. Jo flere som er opplyst, jo raskere spres informasjonen, enda flere blir opplyst, og så finnes det faktisk en sjanser for at det kan skje endringer.

Bilder fra weheartit.com
Eksempel på tester insprirert av dyretesting.no

5 kommentarer

<3Melissa

13.sep.2010 kl.00:54

åhrr .. jeg hater dyretesting ..

Camila Munoz

13.sep.2010 kl.01:02

Forferdelig er det!!

kuraikyo / jeanette aga

14.sep.2010 kl.14:42

Det er helt tragisk. Hater det.

De burde ha nok kunnskap nå til å bruke andre alternativer.

Bruke ORDENTLIGE ingredienser. Ikke sånn tull og tøys som kjemikalier.

Bad, bad bad.

Tonje Marie

14.sep.2010 kl.15:25

Jeanette: SO TRUE!!

Kitty

25.okt.2010 kl.00:48

Alle de slemme menneskene, ikke bra, ikke bra. Sier meg enig med Jeanette.

Skriv en ny kommentar

Tonje Marie

20, Gjøvik

Leker meg med fotografering og bilderedigering, samtidig som jeg blogger om det som faller meg inn. Alle bilder her på bloggen er tatt av meg, med mindre annet er nevnt.

bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits