Food prep

Hei igjen, alle der hjemme i nord!

Jeg håper dere nyter norsk sommer, for nå er det KALDT i Namibia! Vinteren er definitivt her. Har hatt kuldegrader om natta, og om dagen blåser det som regel. Temperaturen har forandret seg mye siden jeg ankom. Men shortsen er i det minste fortsatt i bruk. Kommer til å se ut som en tulling i bikini i sommer, har shorts og singlett-skille. Very nice.

Jeg har funnet ut at jeg ikke er en stor fan av Vervet monkeys. Aper generelt er ganske uforutsigbare, men bavianene kommer jeg i alle fall overens med til en viss grad. Både bavianene og Vervet monkeys liker å testbite, bare for å sjekke reaksjonen. Hvilket går fint så lenge du bare holder deg rolig og lar de drive på. Her om dagen ville jeg inn i inngjerdingen til Vervet monkeys. Vet ikke helt hvorfor jeg mente det var en god idé. De testbiter deg i ansiktet, noe som er relativt ubehagelig, men har ikke hatt problemer med det før. Så de satte i gang da, opp til fler av de, fire stykker tror jeg. Bet meg i hele ansiktet. Vet ikke helt hva som skjedde, men plutselig klikka det helt for apene, og hele hurven angrep meg. De har skarpe tenner, så når de først biter hardt så biter de hull i huden. Og de prøver alltid å gå etter pulsårene dine. De er onde! Neida...
Joda. Det beste du kan gjøre når de angriper er å la de gjøre seg ferdig. Skriker du, eller reagerer i det hele tatt, gjør du det bare mye verre. Men det er ikke mye lett å klare å holde seg rolig med fire aper som henger i deg etter tenna! Jeg fikk gjennomgå? Ansiktet mitt blødde når de var ferdige. Fikk opptil flere bitt i "gropa" bak knærne, der man ser blodårene godt. De gikk etter blodårene i halsen min også. Jeg så helt herja ut. En sær erfaring rikere, og vet nå at jeg aldri skal inn i en Vervet monkey-inngjerding igjen! Huff.

Er vel egentlig aldri to like dager her på Harnas, du jobber med forskjellige ting heletiden. Farmwork, animal-walks, horsebackriding, research, tour-assistent er noen eksempler på arbeidsoppgaver du kan få. Så har vi foodprep, som må gjøres hver dag. Har tidligere fortalt at vi er fire grupper her, og hver enkelt gruppe har ansvar for hver sine dyr. Foodprep går ut på tilbereding av mat til disse dyrene, plus mating, vasking av inngjerdinger, osv. På foodprep tar du deg altså av gruppas dyr, og deres behov!

Gruppa mi har ansvar for?...

- Fire tamme geparder

- 12 Bat-eared foxes

- En sjakal med tre bein ved navn Peppino

- En gribb ved navn Asem

- En ørn med bare én vinge, som heter Finn

- To krokodiller + baby-krokodiller

- To nydelige, små lam, som heter Sprite og Coke

- To kattunger, Minou og Zaza

- Pluss en haug med kyllinger, 8 hvite kalkuner og en svart kalkun

Foodprep er noe jeg gjør opptil flere ganger hver uke, så tenkte skrive litt om en typisk dag med foodprep. Her på Harnas er det frokost 06:30 hver dag, før vi fordeler arbeidsoppgaver og begynner å jobbe. Søndager er den eneste dagen vi får sove "lenge", da er det frokost 07:30. Står aldri opp senere enn det! Overraskende nok, man blir vant til det. Til og med jeg har blitt vant til en sånn døgnrytme, tro det eller ei.


Men 06:30 er fortsatt tidlig for frokost...


Trøtt i trynet da vet du.

Uansett, vanligvis kommer vi kanskje igang med foodprep rundt 07:30. Og, logisk nok, det første som må gjøres er å tilberede maten. Vanskelig å mate dyr uten å ha mat. Jeg, veggisen, må jobbe mye med kjøtt, da de fleste av dyrene jeg har ansvar for er kjøttetere. De eneste vi ikke tilbereder rått kjøtt til er lamene, kattungene, kyllingene og kalkunene. Ellers er det rått, blodig kjøtt hele veien. Man venner seg utrolig nok til det også! Det blir en helt naturlig del av arbeidsdagen, og man vet man gjør det for dyra. Så null stress.


Her er foodprepområdet, hvor vi tilbereder all maten.

Dyra mates til forskjellige tidspunkt i løpet av dagen, men all maten tilberedes på morgenen, så blir det som ikke skal brukes med det første plassert i et fryserrom.


Mat tilberedes.

Å få ferdig all maten kan ta et par timer, så vi må mate kattungene og lammene før den tid. Lammene mates bare med en flaske melk og en eggeplomme, mens kattungene får tørrfor, melk og vann som står tilgjengelig for dem hele dagen, pluss våtfor til kvelds. Er egentlig ikke noe å tilberede, så det er fort gjort. Når det gjelder lammene og kattungene, er det også våres ansvar å ordne sengene deres og få de inn om kvelden, og å slippe de ut igjen på morgenen.


Lille Coke. Lille baby. Noe av det søteste som finnes.

Søte Sprite

Melken sin får de 3 ganger daglig, morgen, klokka 12, og ved leggetid.

Minou og Zaza

Verdens fineste Minou.

Da var man ferdig med å dulle med baby-dyrene, flere dyr må mates. Som sagt så skal de mates til forskjellige tider, og noen dyr mates også flere ganger daglig. Men det er ikke interessant nok til at jeg tar hensyn til det når jeg skriver, bare går igjennom alle dyrene så dere kan se mine nydelige! Bat-eared foxes elsker i hvertfall kattemat...


Og er ofte for late til å stå oppreist mens de spiser.

De er så herlige... De krangler om maten, og når de knurrer lager de snorkelyder. Det er så morsomt og søtt å høre på. De er alle relativt tamme, men bare to av de som er trygge nok til å la deg ta på de. Jeg kaller begge Fatty, fordi de er de tjukkeste. De spiser gjerne fra hånden din, og elsker å bli klødd på halsen. Da strekker de på den og lukker øynene.

Kalkunene er noen av de mest irriterende dyrene her, men de må ha mat fordet. Den svarte kalkunen er en skikkelig drittsekk. Han har begynt å løpe etter meg i forsøk på å hakke/bite. Syns det var morsomt til å begynne med, men begynner å bli lei nå. Ikke stort mer å si om kalkunene.

Gribben Asem.

Man kan vel si hun har personlighet i hvertfall... Jeg forstår egentlig aldri helt hva hun vil, hun bare stirrer på meg og lager rare lyder mens jeg står der med bollen opp mot nebbet hennes. Hun spiser ikke før hun har fått stirret fra seg. Når vi vasker i inngjerdingen hennes kommer hun ofte bort for å sjekke hva vi holder på med. Koselig med selskap! Så har vi ørnen Finn.

Han er helt hjelpesløs, stakkar. Med bare én vinge. Det er trist å tenke på at han er dømt til å leve resten av sitt liv på Harnas. Vi håndmater han, og jeg husker at han var veldig tilbakeholden og redd med det samme jeg kom hit. Men nå har han faktisk begynt å bli litt tryggere. Det er godt å se. Er mye ivrigere når jeg kommer for å mate han, og virker generelt gladere. Syns han er nydelig fugl.

Nå har jeg ingen bilder av de to store krokodillene, men her er en liten en. Mater de med kjøtt som vi gir de på en pinne. Vil helst ha med alle fingrene mine tilbake til Norge, så da er det tryggest. Her om natten var det så kaldt at en av de frøys i hjel... Så nå har vi ansvaret for å få inn de om kvelden også. Fange krokodillebabyer er stas.

Favorittene tar vi til slutt. Hvem?


Cheetahs, of course!

Er ikke helt sikker på hvordan alle navnene skrives, men vi har en han og tre jenter. Luiki, og jentene Nikita, Shingala og Jeannie. Mater de med et lite kjøttstykke om morgenen, og et stort om ettermiddagen. Etter morgenmating blir de ofte værende litt, så da får man kose med cheetahs. Det store kjøttstykket bruker de fort en og en halv time på å få i seg, så da ser vi de ikke på en stund.


I gang med mating.

De har en plattform som de må hoppe opp på før vi gir dem kjøttet. Så det vi gjør er å plassere bollen/bøtta med kjøttet på skulderen mens vi går inn til de, så roper vi "Cheetah up, cheetah up!" til de hopper opp på plattformen. Så bare kaster vi kjøttet til de. Fort gjort.

Cheetah up up up!

Heisann Shingala.

Jeg har ingen bilder av sjakalen Peppino, da han er veldig blyg. Men han mates med kjøtt en gang daglig. Stort mer er det egentlig ikke... Vi må vaske kalkun-inngjerdingen hver dag, og raker hele området som kyllingene, gribben Asem og Ørnen Finn er i hver annen dag. Annen vasking må kun gjøres en til to ganger i uken. Så sånn sett har vi ganske god tid, i forhold til noen andre grupper. Egentlig syns jeg arbeidsfordelingen er litt dårlig til tider, gruppa som Maja er på, gruppe 1, sliter ofte med å bli ferdig med det de skal i tide. Syns alle skulle hatt ca like mye å gjøre, men er vel vanskeig å fordele helt riktig. Men jeg er nå uansett veldig fornøyd med gruppa mi! Jeg bare elsker kattedyr, så jeg er superglad for at jeg er i gruppa med ansvar for de tamme gepardene. De er så herlige at jeg har ikke ord. Geparder er faktisk de eneste store kattedyrene som kan male, men jammen maler de også! Noe av det beste som finnes er å se de lukke øynene mens du klør de under haka, og du hører den kraftige purrrr-lyden. Herlig, herlig, herlig.

Men ja, omtrent slik ser en dag med foodprep ut. Jeg har blitt veldig glad i alle dyrene og det blir garantert vanskelig å måtte reise fra de om under to uker. Men nå begynner jeg faktisk å glede meg til å reise hjem til gode, gamle Norge. Jeg gleder meg veldig til Norsk sommer, og jeg savner alle der hjemme. Jeg savner også norsk melk, god frokost med norsk appelsinjuice, pizza, taco, Mamma sin verdens beste lasagne.. Jeg savner mye når det kommer til mat! Savner til og med norsk vann. Men jammen har tiden flydd også. Nå ble det veldig mye usaklig om savn her, og det var ikke det som var meningen, så nå bare avslutter jeg.

Gleder meg til å se dere der hjemme om mindre enn en uke!

3 kommentarer

myliife98

05.jun.2011 kl.20:28

søøte dyr! :)

berit i. røst

05.jun.2011 kl.21:00

Fine bilder. Flotte dyr. Skjønner at du blir glad i dem. Et par dyr hjemme her også, som nok blir glad når matmor kommer hjem. Også en mamma også da, som gleder seg. Blir godt å få deg hjem nå.

Klem fra mamsen

berit i. røst

05.jun.2011 kl.21:06

Fine bilder. Flotte dyr. Skjønner at du blir glad i dem. Et par dyr hjemme her også, som nok blir glad når matmor kommer hjem. Også en mamma da, som gleder seg til å få deg hjem att.

Klem fra mamsen

Skriv en ny kommentar

Tonje Marie

20, Gjøvik

Leker meg med fotografering og bilderedigering, samtidig som jeg blogger om det som faller meg inn. Alle bilder her på bloggen er tatt av meg, med mindre annet er nevnt.

bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits